3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası

3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftasında Ordu genelinde halkı bilinçlendirmek amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri ve Özel Hastaneler çeşitli etkinlikler düzenliyor.

İl genelinde stantlar açılıyor, televizyon programları ve çeşitli konferanslarla organ ve doku bağışı hakkında halk daha iyi ve daha doğru bilinçlendiriliyor.

Organ ve doku Bağışının önemine binaen ve Organ Bağışı Haftası olması nedeniyle İl Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Organ Bağışı Hakkında Ne düşünüyorsunuz?

Dr. İsmet Kolomuç;

“Ülkemizde organ bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artıyor. Beyin ölümü kararı verilen bir kişinin böbrek, karaciğer, pankreas ve akciğer gibi organları organ bekleyen hastalara umut olmaktadır. Bir kalp nakli, birkaç ay içinde kaybedilecek bir hastayı yaşama bağlayabiliyor ya da bir böbrek nakli ile böbrek yetmezliği olan bir hasta diyalize girmekten kurtuluyor. Bir Organ, bir hayat. Hepimiz birey olarak, insan olarak, insanları yaşatmak için duyarlı olmalıyız. Hepimizin hayat şiarı ‘önce insan’ olmalı. Biz sağlık neferleri olarak insanımız için gayret gösteriyoruz. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın demiş Şeyh Edebali. Hepimiz bu bilinçle hareket etmeliyiz.”

İl’deki Organ Bağışı İstatistikleri Hangi Düzeyde?

Dr. İsmet Kolomuç;

“İlimizdeki bağışçı sayıları 2013 yılında 247, 2014’te 566’yken daha sonra artarak devam ediyor ve 2015 yılında 1243 vatandaşımız organlarını bağışlıyor. Ordu İli olarak toplamda organ bağışçı sayımız içinde bulunduğumuz ay itibariyle 2071’dir. 2013 yılında 36 beyin ölümü gerçekleşti ve ancak 8 aile nakle izin verdi. 2014’te gerçekleşen 29 beyin ölümünden sadece 12 aile nakle izin verdi. 2015 yılında 21 beyin ölümü gerçekleşti ve 5 aile nakle izin verdi.  Türkiye genelinde Ordu ili olarak organ bağışında 17. sıradayız. Halkımıza duyarlılık gösterdikleri için teşekkür ediyorum. Bu il olarak elbette bir başarı ama yeterli değil. Ülke olarak ve il olarak daha çok candan cana giden sadakalarımızı artırmalıyız ki daha çok insanımızın yaşamasına katkı sağlayalım. Bana göre geleceğe bırakacağımız en güzel miras organ bağışıdır.”

Organ Bağışı ve Nakli Nedir?

Dr. İsmet Kolomuç;

“Organ bağışı, bir kişinin kendi iradesiyle tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarını başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin verme işlemidir.

Organ nakli ise vücutta görevini yerine getiremeyecek derecede hasar gören organların yerine canlı ya da ölüden alınan yeni sağlam organların cerrahi yöntemle hasta bireye nakledilmesi işlemidir.”

Beyin Ölümü Nedir?

Dr. İsmet Kolomuç;

“Nöroloji ve anestezi uzmanından oluşan iki kişilik hekimler kurulu tarafından detaylı tetkik ve incelemeler neticesinde belirlenen nörolojik kriterlerle belirlenmiş ölümdür. Bitkisel hayat beyin ölümü değildir.”

Bağışlanan Organlar Kimlere Nakledilir?

Dr. İsmet Kolomuç;

“Organların nakledilebilmesi için vericinin bilgileri Sağlık Bakanlığı’nın bilgisayar sistemine girilir. Sistem kan ve doku grubuna ve tıbbi aciliyet durumuna göre tüm ülkede bekleyen hastalar arasında cinsiyet, dil, din, ırk, zengin, fakir ayrımı yapmaksızın en uygun alıcıyı tespit eder.”

Kimler Organ Bağısında Bulunabilir ve Organ Bağışı Fikrimden Vazgeçmem Mümkün Mü?

Dr. İsmet Kolomuç;

“18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü ölümünden sonra nakledilmek üzere bağışlayabilir.

Organ Bağışı Kartı sahibi olsanız dahi, istediğiniz anda ailenize bildirerek ve bağış kartınızı üzerinizde taşımayarak fikrinizden vazgeçebilirsiniz.”

Organ Bağışında Bulunmak İçin Nerelere Başvurmalıyız?

Dr. İsmet Kolomuç;

“İl Sağlık Müdürlüğü, Devlet Hastaneleri, Üniversite ve Eğitim Araştırma Hastaneleri, Özel Hastaneler, Toplum Sağlığı Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezlerine başvurabilirsiniz.”

İSMBasın

6 Kasım 2015 Cuma 14:54:10
( Güncellenme : 6 Kasım 2015 Cuma 14:58:42)