Ağustos Ayı ASKOM Toplantısı Yapıldı

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen İl Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu (ASKOM) değerlendirme toplantısı Ordu İl Sağlık Müdürlüğü koordinatörlüğünde Altınordu Toplum Sağlığı Başkanlığı toplantı salonunda yapıldı.

Toplantı, Ordu İl Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç başkanlığında, Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Engin Keskin, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Murat Küçükoğlu, Ordu kamu hastaneleri ve özel hastane yöneticilerinin katılımıyla yapıldı.

İl genelinde sunulan acil sağlık hizmetlerinin değerlendirildiği toplantıda, İl Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç öncelikle 112 Acil Sağlık Hizmetleri hakkında genel bilgi verdi. Dr. İsmet Kolomuç konuşmasında şunlara değindi: “

Türkiye genelinde 37 bin kişiye 1 acil sağlık hizmetleri istasyonu düşerken, Ordu ilimizde 24 bin kişiye 1 acil sağlık hizmetleri istasyonu düşüyor.

Yaz aylarındaki il merkezimiz ve tüm ilçelerimizin nüfusu artmakta olup, artan nüfus oranına paralel olarak trafik kazası, boğulma, zehirlenme olaylarında da artış yaşanıyor. İlimiz genelinde toplam 32 acil sağlık hizmetleri istasyonu ile vatandaşlarımıza en iyi şekilde acil sağlık hizmeti vermeye çalışıyoruz. Bu kapsamda 15 Temmuz’da Fatsa 3 Nolu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonumuzu hizmete sunduk. Bunun yanı sıra önceden 12 saatlik mesai ile hizmet veren Akkuş 2 Nolu Salman Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonumuzu da 24 saat hizmet verecek şekilde yeniden yapılandırdık. Çambaşı Yaylası mevkiinde, yaz aylarında yaşanan nüfus yoğunluğuna paralel olarak, artan talebi karşılamak amacıyla 15 Haziran’dan itibaren aynı ilçe’de ikinci istasyonumuz olan Kabadüz 2 Nolu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonumuzu hizmete sunduk. Kabadüz 2 Nolu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonumuz, 12 saatlik mesai ile vatandaşlarımızın en yoğun olduğu zaman diliminde (10:00- 22:00 saatleri arasında) hizmet veriyor.

Bütün bunlar ile birlikte Mayıs ayında faaliyete geçen Ordu-Giresun Havaalanı’ndaki tüm uçakların kalkış ve inişlerinde 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonlarımıza ait ambulansı hazır bulunduruyoruz.  Mayıs ayından başlamak üzere 4 ay boyunca nüfus yoğunluğumuz artıyor. Artan nüfusla beraber, sağlık hizmetlerimizdeki yoğunluğumuz da artıyor. Buna yönelik vatandaşlarımızın olumsuz bir durumla karşılaşmaması için gereken tedbirleri alıyoruz. Bu toplantılar bu açıdan oldukça önemli. İlimizdeki kamu-özel bütün sağlık camiamızla bir aradayız. Hangi kararı alırsak, beraber, koordineli olarak uygulama fırsatı buluyoruz.“

Ağustos ayı ASKOM toplantısına ‘Hasta nakil koordinasyonu’ ve ‘uygunsuz sevklerin önlenmesi’ konuları damgasını vurdu. Konu hakkında  Dr. İsmet Kolomuç; “ ülke genelinde Bakanlığımız hasta nakil koordinasyonu ve uygunsuz sevklerin önlenmesi konusunda gerekli tedbirleri aldı. Bu kararlar doğrultusunda acil sağlık hizmetlerini ilimiz genelinde sunmakla yükümlüyüz. İl Sağlık Müdürü olarak ilimizdeki sağlık yöneticilerimizden şunu istiyorum; hastanelerinize başvuran hastalarınızı geri çevirmeyin. İlk müdahalesini yapın, sevk etmeniz gerekiyorsa daha sonra sevkle ilgili gereken koordinasyonu yapmanız daha uygun olacaktır. Hastanenize başvuran hastanın yerinde sizler de, yakınlarınız da olabilir. Bizler sağlık çalışanı olabiliriz ama her şeyden önce insanız. Bizler insancıl bir bakış açısıyla hastalarımızı değerlendirip, müdahale etmeliyiz. Bu konuda kamu-özel bütün hastanelerimizin gereken önlemleri almasını istiyorum. Bakanlığımızın istediği uygulamaların harfiyen yerine getirilmesi istiyorum“ dedi.

Toplantıda ayrıca, Acil Sağlık Hizmetlerinden Sorumlu İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Seyhan Canbulut bir sunum yaptı. Yapılan sunumda Ordu ilindeki acil sağlık hizmetleri hakkında bilgi verildi. Sunumda il içi, il dışı sevklerle ilgili bilgiler de yer aldı. İl dışı sevklerde ilk üç sırada; KVS (Kalp Dolaşım Sistemi) hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, travma yer alırken, dördüncü sırada da yenidoğan hastalıkları nedeniyle yapılan sevkler yer aldı.

Toplantı acil sağlık hizmetleri ile ilgili karşılıklı soru cevaplarla devam etti. Toplantı sonunda İl Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç katılımcılara teşekkür etti.

İSM Basın

12 Ağustos 2015 Çarşamba 15:37:42
( Güncellenme : 12 Ağustos 2015 Çarşamba 16:17:53)