Kasım Ayı ASKOM Toplantısı Yapıldı

Ordu İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda Kasım Ayı  Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu (ASKOM) toplantısı Fatsa Devlet Hastanesi konferans salonunda yapıldı. Toplantıya İl Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Çetin Gündoğdu, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Mithat Kıvrak, kamu- özel hastane yöneticileri katıldı.

Toplantı gündemini güncellenen ASKOM kararlarının onaylanması, hava ambulansı ile nakil, ambulansların bakım-onarım ve günlük kontrolleri, ambulansa refakatçi alınmasının hukuki boyutu, il içi ve iller arası yapılan hastane sevklerinin gerekçesi, UMKE görevlendirmelerinde personele kolaylık sağlanması konuları oluşturdu.

İl Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç toplantıda; “İl geneli 2016 yılı 9 aylık kamu ve özel hastane acil servisi başvuru sayısının 1 milyon 11 bin 467 kişi, günlük hastane acil servislerine başvuru sayısı  ise 3 bin 692 kişidir.  İl geneli 2016 yılı 9 aylık il dışı sevk edilen hasta sayımız, kamu- özel  bin 529 civarında ve 2015 yılının ilk 9 aylık dönemde ise il dışı sevk bin 559 civarındaydı. 2015 yılında  uçak ambulans ile 25 ve helikopter ambulans ile   9 hasta sevk ettik. 2016 yılı 10 aylık süreçte 6 uçak ambulans ve 6 helikopter ambulans ile hasta sevk ettik” dedi.

En çok il dışı sevk nedenleri hakkında da bilgi veren Kolomuç; “ il dışı sevk nedenlerinde ilk sırayı kalp damar hastalıkları, ikinci sırayı solunum sistemi hastalıkları ve üçüncü sırayı travma nedeniyle sevkler alıyor.  Sevk nedenlerinin en önemli sebebi yoğun bakım ünitelerinde yer olmaması. İlimize yapılacak sağlık yatırımları ile bu sorunu çözmeyi planlıyoruz” dedi.

Hava ambulansı ile yurt içi ve yurt dışı sevk prosedürlerinin de anlatıldığı ASKOM toplantısında, uzman hekim dağılımının yeniden planlanması, hasta sevklerinde yaşanan problemler ve özellikle Ünye ve Fatsa ilçe hastaneleri uzman hekim ihtiyacı ve çözüm önerileri görüşüldü.

İSMBasın

14 Kasım 2016 Pazartesi 16:54:57
( Güncellenme : 15 Kasım 2016 Salı 15:49:01)