Ordu, Organ Naklinde Türkiye Genelinde 12. Sırada

Ordu İl Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç, 3-9 Kasın Organ ve Doku Bağışı Haftası nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Organ bağışçı sayısı ile Türkiye genelinde 12. sırada yer aldıklarını belirten Kolomuç, “Beyin ölümü sonrası aile onay oranı Türkiye ortalaması yüzde 29.7 iken, ilimizde bu oran yüzde 40 civarındadır.

2013 yılından bugüne kadar Türkiye geneli toplam bağışçı sayımız 209 bin 568 olup, Ordu İli 3 bin 638 bağışçı sayısıyla Türkiye sıralamasında 12. sırada yer almaktadır.  2015 Yılı Türkiye'de Beyin Ölümü sayısı 1970 olup, 472’si Aile onayı alarak nakil sağlanmıştır. 2015 yılı Ordu'da 25 Beyin Ölümü bildirimi olup, 6’sı Aile onayı alarak nakil sağlanmıştır.

2016 yılı günümüz itibariyle Türkiye Beyin Ölümü bildirimi sayısı 1614 olup, 479’u Aile onayı alarak nakil sağlanmıştır. 4‘ü Ordu Devlet Hastanesi, 3’ü Ordu Üniversitesi Eğitim Araştırm Hastanesi, 1’i Ünye Devlet Hastanesi, 1’i Fatsa Devlet Hastanesi, 1’i Özel Ordu Umut Hastanesinden olmak üzere 2016 yılı bugün itibariyle Ordu’da beyin ölümü bildirim sayısı 25 olup, 10’u aile onayı alarak nakil sağlanmıştır. Aile onay yüzdesi Türkiye Geneli % 29.7 iken, Ordu İli Aile Onay  % si 40’tır” dedi.

Organ Bağışı, Beyin Ölümü, Kimlerin organ bağışı yapacağı ve nerelere organ bağışı yapılacağı hakkında bilgi veren kolomuç şunları kaydetti:   “Organ bağışı, bir kişinin kendi iradesiyle tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarını başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin verme işlemidir.

Organ nakli, vücutta görevini yerine getiremeyecek derecede hasar gören organların yerine canlı ya da ölüden alınan yeni sağlam organların cerrahi yöntemle hasta bireye nakledilmesi işlemidir.

Beyin Ölümü ise nöroloji ve anestezi uzmanından oluşan iki kişilik hekimler kurulu tarafından detaylı tetkik ve incelemeler neticesinde belirlenen nörolojik kriterlerle belirlenmiş ölümdür. Bitkisel hayat beyin ölümü değildir.

Organların nakledilebilmesi için vericinin bilgileri Sağlık Bakanlığı’nın bilgisayar sistemine girilir. Sistem kan ve doku grubuna ve tıbbi aciliyet durumuna göre tüm ülkede bekleyen hastalar arasında cinsiyet, dil, din, ırk, zengin, fakir ayrımı yapmaksızın en uygun alıcıyı tespit eder.

18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü ölümünden sonra nakledilmek üzere bağışlayabilir.

Organ Bağışı Kartı sahibi olsanız dahi, istediğiniz anda ailenize bildirerek ve bağış kartınızı üzerinizde taşımayarak fikrinizden vazgeçebilirsiniz.

Organ bağışı yapmak için, İl Sağlık Müdürlüğü, Devlet Hastaneleri, Üniversite ve Eğitim Araştırma Hastaneleri, Özel Hastaneler, Toplum Sağlığı Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezlerine başvurabilirsiniz.”

Dr. İsmet Kolomuç son olarak: “Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de; “tedavileri yalnızca organ ve doku nakliyle mümkün” hastaların sayısı giderek artmaktadır. Bu konuda birçok çalışma yürütülüyor. Özellikle de “insanları bilinçlendirme yönünde” çalışmalar artarak devam etmektedir.

Beyin ölümü kararı verilen bir kişinin böbrek, karaciğer, pankreas ve akciğer gibi organları organ bekleyen hastalara umut olmaktadır. Bir kalp nakli, birkaç ay içinde kaybedilecek bir hastayı yaşama bağlayabiliyor ya da bir böbrek nakli ile böbrek yetmezliği olan bir hasta diyalize girmekten kurtuluyor. Bir Organ, bir hayat. Bağışlamaktan imtina ettiğiniz bir organ veya dokuya yarınlarda sen veya evladın ihtiyaç duyabilir. Birçok hasta bağışlanacak bir organ beklerken ölmektedir. Bağışlanmış bir organ, bir nakilden sonra gerçek bir yaşam armağanıdır. Bilinmelidir ki; bir insanı yaşatmak, insanlığı yaşatmaktır. Bilinmelidir ki; bağışlanan her organ filizlenen bir candır. Hepimiz birey olarak, insan olarak, insanları yaşatmak için duyarlı olmalıyız. Hepimizin hayat şiarı ‘önce insan’ olmalı. Biz sağlık neferleri olarak insanımız için gayret gösteriyoruz.

Ölüm ile yaşam arasındaki ince çizgide; büyük bir aşk, inanç ve umutla her an müjde bekleyen hastalara Allah’tan şifa diliyorum ve herkesi cana can katmak için organ ve doku bağışına davet ediyorum” dedi.

İSM-Basın

8 Kasım 2016 Salı 16:06:15
( Güncellenme : 8 Kasım 2016 Salı 16:24:49)